Торта Сахер

Торта Сахер

    • Подготовка
    • Минути
    • Приготвяне
    • Минути
    • Порции
    • 10-12

Торта „Сахер” носи името на австрийския сладкар Франц Сахер, който едва 16-годишен успява да очарова аристокрацията във Виена със своята рецепта за шоколадов сладкиш. За да оцелее и да бъде ценена от 1832 година насам, една рецепта със сигурност трябва да носи достойнствата на това изделие – уникален вкус и почерк при приготвянето му. Торта „Сахер” е една малка Виена със съвършен шоколадов вкус, която може да се настани във всяка кухня, където има желание и достатъчно ентусиазъм.

Рейтинг

  • (5 Рейтинг)

Необходими продукти

  • 6 яйца (разделени на 6 жълтъка + 6 белтъка)
  • 200 гр. черен шоколад
  • 180 гр. масло
  • 100 гр. захар
  • 180 гр. брашно
  • 2 пакетчета ванилия
  • 100 гр. пудра захар
  • 450 гр. конфитюр от кайсии
  • 3 суп.л. ром
  • щипка сол
  • За глазурата:
  • 200 гр. захар
  • 125 мл. Вода
  • 1-2 с.л. краве масло
  • 200 гр. шоколад (по избор)

Начин на приготвяне

  • 1. Маслото се затопля леко и към него се прибавя пудрата захар и ванилията. Разбърква се до образуване на лека пяна, като след това към сместа един след друг се прибавят жълтъците и разтопеният шоколад.
  • 2. Белтъците се тазбиват на сняг (с щипка сол), към тях се добавя кристалната захар. Внимателно смесвате 1/3 от белтъците с шоколадовата смес, като след това започвате даредувате по малко от предварително пресятото брашно и по малко от останалите разбити белтъци. Бъркате внимателно с шлатулка.
  • 3. Изсипвате готовата смес във форма за печене, покрита изцяло с хартия за печене или набрашнена и омазнена добре. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути.
  • 4. След като е готов, блатът се изважда, като се оставя да изстине и след това се разрязва на 2 отделни части.
  • 5. Междувременно конфитюрът и ромът се кипват, след което се пасират и сместа остава да изстине. Първият готов блат се намазва с половината от сместа, върху него се поставя вторият блат, който се намазва с втората половина от конфитюра отгоре и отстрани.
  • 6. Глазурата:
  • 7. Сложете в съд на котлона водата, маслото и захарта, като варите на силен огън за около 5 минути, така че захарта да се разтопи и сиропът да се сгъсти.
  • 8. След като свалите сместа от огъня, прибавяте на порции към нея начупения шоколад, като разбърквате до пълното му разтапяне.
  • 9. Когато глазурата се охлади, намазвате равномерно тортата от всички страни.

Начин на приготвяне

  • 1. Маслото се затопля леко и към него се прибавя пудрата захар и ванилията. Разбърква се до образуване на лека пяна, като след това към сместа един след друг се прибавят жълтъците и разтопеният шоколад.
  • 2. Белтъците се тазбиват на сняг (с щипка сол), към тях се добавя кристалната захар. Внимателно смесвате 1/3 от белтъците с шоколадовата смес, като след това започвате даредувате по малко от предварително пресятото брашно и по малко от останалите разбити белтъци. Бъркате внимателно с шлатулка.
  • 3. Изсипвате готовата смес във форма за печене, покрита изцяло с хартия за печене или набрашнена и омазнена добре. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути.
  • 4. След като е готов, блатът се изважда, като се оставя да изстине и след това се разрязва на 2 отделни части.
  • 5. Междувременно конфитюрът и ромът се кипват, след което се пасират и сместа остава да изстине. Първият готов блат се намазва с половината от сместа, върху него се поставя вторият блат, който се намазва с втората половина от конфитюра отгоре и отстрани.
  • 6. Глазурата:
  • 7. Сложете в съд на котлона водата, маслото и захарта, като варите на силен огън за около 5 минути, така че захарта да се разтопи и сиропът да се сгъсти.
  • 8. След като свалите сместа от огъня, прибавяте на порции към нея начупения шоколад, като разбърквате до пълното му разтапяне.
  • 9. Когато глазурата се охлади, намазвате равномерно тортата от всички страни.

Дайте оценка на рецептата:

Торта Сахер
  • 5 човека оцениха тази рецепта

  • Средна оценка

    (5 / 5)

No comments yet.

Вашият коментар

Related Posts

  • За : 10-12
  • Порции : 10-12
  • Приготвяне : 40 Min
Лимонов пай
  • За : 24
  • Порции : 24
  • Приготвяне : 20 Min
Френски кроасани
  • За : 8-10
  • Порции : 8-10
  • Приготвяне : 20 Min
Чийзкейк