torta-saher

Торта Сахер

Торта „Сахер” носи името на австрийския сладкар Франц Сахер, който едва 16-годишен успява да очарова аристокрацията във Виена със своята рецепта за шоколадов сладкиш. За да оцелее и да бъде ценена от 1832 година насам, една рецепта със сигурност трябва да носи достойнствата на това изделие – уникален вкус и почерк при приготвянето му. Торта „Сахер” е една малка Виена със съвършен шоколадов вкус, която може да се настани във всяка кухня, където има желание и достатъчно ентусиазъм.

Необходими продукти

  • 6 яйца (разделени на 6 жълтъка + 6 белтъка)
  • 200 гр. черен шоколад
  • 180 гр. масло
  • 100 гр. захар
  • 180 гр. брашно
  • 2 пакетчета ванилия
  • 100 гр. пудра захар
  • 450 гр. конфитюр от кайсии
  • 3 суп.л. ром
  • щипка сол
  • За глазурата:
  • 200 гр. захар
  • 125 мл. Вода
  • 1-2 с.л. краве масло
  • 200 гр. шоколад (по избор)

Начин на приготвяне

  1. Маслото се затопля леко и към него се прибавя пудрата захар и ванилията. Разбърква се до образуване на лека пяна, като след това към сместа един след друг се прибавят жълтъците и разтопеният шоколад.
  2. Белтъците се тазбиват на сняг (с щипка сол), към тях се добавя кристалната захар. Внимателно смесвате 1/3 от белтъците с шоколадовата смес, като след това започвате даредувате по малко от предварително пресятото брашно и по малко от останалите разбити белтъци. Бъркате внимателно с шлатулка.
  3. Изсипвате готовата смес във форма за печене, покрита изцяло с хартия за печене или набрашнена и омазнена добре. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути.
  4. След като е готов, блатът се изважда, като се оставя да изстине и след това се разрязва на 2 отделни части.
  5. Междувременно конфитюрът и ромът се кипват, след което се пасират и сместа остава да изстине. Първият готов блат се намазва с половината от сместа, върху него се поставя вторият блат, който се намазва с втората половина от конфитюра отгоре и отстрани.
  6. Глазурата:
  7. Сложете в съд на котлона водата, маслото и захарта, като варите на силен огън за около 5 минути, така че захарта да се разтопи и сиропът да се сгъсти.
  8. След като свалите сместа от огъня, прибавяте на порции към нея начупения шоколад, като разбърквате до пълното му разтапяне.
  9. Когато глазурата се охлади, намазвате равномерно тортата от всички страни.
Резюме
Рецепта
Торта Сахер
Добавена
Подготовка
Приготвяне
Общо
Оценка
5 Based on 1 Review(s)