torta-pavlova

Торта Павлова

„Павлова” определено е необичайно име за торта. Зад него се крие целувчен десерт с хрупкава заливка с плодове и нежен сметанов крем, кръстен на руската балерина Анна Павлова. Смята се, че тортата е създадена в нейна чест по време или след една от екскурзиите й в Австралия или Нова Зеландия през 1920 година. Въпреки че нейният произход често е предмет на спор, торта Павлова е популярно ястие и важна част от националната кухня и на двете страни, а със своята проста рецепта, тя често се сервира по време на празнични и официални събития по цял свят.  Предлагаме Ви оригинална рецепта за тортата, чийто вкус предизвиква възгласа: „Прекрасно, въздушно като Павлова!”

Необходими продукти

  • 4 белтъка
  • 200 гр. пудра захар
  • 1 с.л. царевично нишесте
  • 1 ч.л. оцет
  • ¼ ч.л. сол
  • 1 ч.л. ванилия
  • 250 мл. течна животинска сметана
  • 1 – 1 ½ суп.л. пудра захар
  • 500 гр. ягоди и малини

Начин на приготвяне

  1. В купа разбивате белтъците, оцета и солта до получаване на мек сняг. След това започвате да прибавяте по 1-2 суп.л. от пудрата захар, като продължавате да разбивате внимателно. Добавяте цялото количество захар, като продължавате разбиването до получаване на гладка, лъскава и гъста смес. След това прибавяте нишестето и разбърквате внимателно за още 10-на секунди.
  2. Сипвате получената смес в тава, предварително покрита с хартия за печене. Оформяте целувчен кръг с диаметър около 20 см. Оставяте да се пече на 130-140 градуса за около час, до получаването на леко порозовяла коричка с мека вътрешност. След като блатът е готов, се оставя да изстине.
  3. Отделно разбивате сметаната и захарта до получаването на пухкав сняг. С получената смес намазвате обилно блата, като върху него разпределяте почистените плодове. Поръсвате с пудра захар. Десертът се консумра бързо, за да не омекне коричката.
Резюме
Рецепта
Торта Павлова
Добавена
Подготовка
Приготвяне
Общо
Оценка
5 Based on 2 Review(s)